Vet is een bijzonder orgaan en vet verwijderen is voor velen een wens. Vet heeft vaak een slechte naam omdat een te veel aan vet schadelijke effecten kan hebben voor ons lichaam. Te dikke mensen hebben meer kans op een aantal ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten en worden gemiddeld minder oud. Bij te dikke mensen gaat het bijna altijd over obesitas. Obesitas zullen we hier niet bespreken, het komt wel terug in onze informatie als dit zich tegelijk met een andere aandoening zoals lipoedeem voordoet. Voor meer informatie www.obesitasvereniging.nl
Er zijn ook andere vetziekten die zich uiten door vetophopingen en die in eerste instantie niets te maken hebben met een ongezonde levensstijl of obesitas. Dit betreft meestal, maar niet altijd, een bepaalde aanleg tot vetophopingen. Wetenschappelijk is er weinig bekend over deze aandoeningen, maar we kunnen ze wel herkennen. We behandelen deze vetstapelingsziekten hieronder en geven aan hoe we in bepaalde gevallen vet verwijderen.
Lipoedeem
Dit is een aanleg tot het aanmaken van vet aan de benen en de armen. De romp en gezicht blijven relatief slank. Een kenmerk is dat dit nauwelijks reageert op gewichtsverlies en lichaamsbeweging. Uitgebreide informatie over lipoedeem en de behandeling vindt u hier.
Lipoom
Een lipoom is een plaatselijke ophoping van vetweefsel. Dit uit zich vaak als een plaatselijke zwelling die zacht aanvoelt. Het betreft een goedaardige aandoening. De grootte kan varieëren van een erwtje tot meer dan vuistgrote ophopingen. Hoewel de aandoening goedaardig is, kan hij veel hinder veroorzaken. Natuurlijk is het cosmetisch niet fraai, maar het kan ook in de weg zitten. Afhankelijk van de plek, kan het hinder geven bij het bewegen van armen of benen, of kan het liggen worden gehinderd. Ook kunnen de lipomen bijvoorbeeld op een zenuw drukken waardoor pijn kan ontstaan. In zeldzame gevallen kunnen de lipomen zelfs door de spieren groeien. Vaak maakt iemand maar één lipoom, maar je kan er ook meerdere maken. Wanneer je naar de samenstelling van een lipoom kijkt zit er behalve vetweefsel ook bindweefsel in. Daarom is er eigenlijk altijd sprake van een fibro-lipoom (fibro staat voor bindweefsel). De verhouding tussen het vetweefsel en het bindweefsel beïnvloedt mede de keuze van de behandeling.
LIPOOM BEHANDELINGEN
Voor de behandeling van vet verwijderen bij het lipoom zijn er een paar mogelijkheden. We zetten ze kort op een rijtje:
Wegsnijden
Een positieve kant hiervan is dat het vaak mogelijk is om het lipoom er in zijn geheel uit te snijden. Het zal dan niet meer terugkomen. De keerzijde is dat er altijd een litteken ontstaat. Afhankelijk van de operatie- en hechttechniek, de grootte van het lipoom, de plek, en de individuele genezing zal het litteken meer of minder zichtbaar kunnen zijn. Een andere consequentie is dat er soms juist een kuil overblijft, omdat het lipoom de andere weefsels inmiddels heeft weggedrukt.
Minisneetje en lospellen
Dit is een variant van het wegsnijden. Het doel is om een zo klein mogelijk litteken achter te laten terwijl toch de zwelling in zijn geheel wordt verwijderd. Er wordt dan een sneetje in de huid gemaakt dat korter is dan de doorsnede van het lipoom en vervolgens wordt met veel geduld het lipoom als het ware losgepeld uit zijn omgeving. Soms gaat dat eenvoudig, met name wanneer er een kapsel rond het lipoom zit, en soms is het een tijdrovende ingreep waarbij minutieus het lipoom wordt vrijgemaakt. Het lipoom wordt vervolgens door het kleine sneetje er uitgedrukt. Het sneetje geneest als een dun lijntje.
Injectielipolyse
Er bestaat een stofje dat ingespoten kan worden waardoor vetweefsel wordt opgelost. Enerzijds klinkt dit ideaal. Immers alleen een prikje en het lipoom is weg! Maar helaas, zo is het niet. De belangrijkste nadelen zijn de volgende:
• Het stofje tast ook het gewone omgevende vetweefsel aan. Het is vaak niet mogelijk om de reactie te beperken tot het lipoom. Je hebt dus minder controle dan bij de eerder genoemde behandelingen.
• Ook kan het een probleem zijn dat niet alleen vetweefsel wordt aangetast. Zo kunnen ook de huid of zenuwen worden beschadigd.
• Tot slot verschilt de reactie van persoon tot persoon en zal de behandeling altijd meerdere keren moeten worden herhaald. Bovendien lukt het bijna nooit om het lipoom in zijn geheel te verwijderen, het wordt alleen kleiner. Ook indien dit succesvol verloopt zullen er altijd lipoomcellen achter kunnen blijven waardoor het in de toekomst weer kan gaan groeien. Het bindweefsel in het lipoom reageert niet op de behandeling en blijft dus aanwezig.
Liposuctie met microcanules
Indien het een groot lipoom betreft kan het zijn dat het wegsnijden van het lipoom te grote littekens geeft met ofwel lelijke gevolgen of dat zelfs de beweging van de armen of benen wordt belemmerd door optredende littekenvorming ten gevolge van de operatie. Liposuctie is dan een heel mooi alternatief. Onder plaatselijke verdoving wordt dan eerst het lipoom als het ware opgeblazen door het inspuiten van vloeistof. Hierdoor kan het vet makkelijker worden verwijderd. We maken dan gebruik van dunne trillende zuignaaldjes waardoor het vet uit zijn omgeving kan worden vrijgemaakt. Zo kan een groot lipoom veel kleiner worden gemaakt zonder dat er grote littekens optreden. Een beperking van deze behandeling is dat nooit al het vetweefsel kan worden verwijderd, waardoor het lipoom in de toekomst weer iets kan groeien. Dan kan de behandeling eventueel worden herhaald. Het bindweefsel in het lipoom kan niet worden weggezogen, dus hoe meer bindweefsel er in het lipoom zit, des te minder zal het resultaat zijn. Hier vindt u meer informatie over deze behandeling.
Multipele familiare lipomatose
Dit betreft de aanleg tot het maken van meerdere lipomen. Dit zijn vaak kleine erwt- tot walnootgrote lipomen. Het aantal varieert van slechts enkele tot vele honderden. Vaak voelen deze lipomen hard aan doordat er veel bindweefsel in het lipoom zit. Het is een cosmetisch storende aandoening, omdat je tientallen of hinderden bobbeltjes kan zien en voelen onder de huid. Soms kunnen ze ook op zenuwen drukken of klachten geven bij druk.
Helaas bestaat er geen behandeling om de aanmaak van nieuwe lipomen af te remmen. De behandelingen zijn dus hetzelfde als voor de lipomen. Echter, aangezien het veel lipomen betreft, is het raadzaam om alleen de lipomen die klachten geven of cosmetisch heel storend zijn weg te snijden, want anders komt het lichaam onder de littekentjes te zitten. Voor liposuctie zijn de lipomen meestal te klein of te hard door het vele bindweefsel. Injectielipolyse is veelal ook teleurstellend. Een minisneetje met lospellen is de aangewezen behandeling.
Pseudolipoom
Een pseudolipoom is een zichtbare ophoping van vetweefsel die ontstaat na een trauma. Hoe ontstaat een pseudolipoom? In onze vetlaag zit een vlies dat evenwijdig loopt aan de huid. Dit vlies scheidt het oppervlakkige vet van het dieper gelegen vet. Wanneer dit vlies wordt beschadigd ontstaat er een scheur in dit vlies en wordt het diepgelegen vet naar buiten gedrukt. Dit zie je dan als een zwelling. Zo’n beschadiging kan optreden na een trauma. Dit kan een val zijn (bijvoorbeeld bij het skiën), een slag met een hard voorwerp, een operatie, enzovoort. Een pseudolipoom ontstaat dus altijd in korte tijd. Vaak denkt men dat het een bloeduitstorting is of gewoon een zwelling na de val. Maar in die gevallen gaat de zwelling vanzelf weg, bij een pseudolipoom niet.
De beste behandeling voor vet verwijderen is het verwijderen van vetweefsel door middel van de meest verfijnde liposuctietechniek: de Pure Tumescent Liposculture die geheel onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd met kleine canules. Wilt u meer weten over deze behandeling? Klik dan hier.
Ziekte van Dercum
Deze aandoening wordt gekenmerkt door pijnlijke, vaak symmetrische, vetophopingen, met name aan de benen. De aanleg uit zich meestal pas op latere leeftijd, vaak tussen het 35ste en 50ste jaar. De ziekte van Dercum komt ook voor bij kinderen, of na het 70ste levensjaar. De aandoening komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De diagnose is vaak moeilijk te stellen, het wordt ook wel beschouwd als een variant van lipoedeem.
Er worden meerdere classificaties gehanteerd in de literatuur. Geen van deze classificaties lijkt adequaat. Een van de classificaties is als volgt: Type I komt vooral rond de gewrichten voor, het juxta-articulaire type. Type II kan overal op het lichaam voorkomen. Type III, het nodulaire type, uit zich door pijn rond meerdere lipomen. De gevallen die als Type III worden beschreven zijn waarschijnlijk patiënten met lipoedeem, dus waarbij de diagnose Ziekte van Dersum onterecht is gesteld). Er bestaan geen laboratoriumtesten om deze aandoening vast te stellen.
Er worden talloze symptomen genoemd die gepaard zouden kunnen gaan met de ziekte van Dercum. Het probleem is dat deze symptomen ook bij mensen zonder de ziekte van Dercum nogal eens voorkomen. Daarmee wordt de waarde van de aanwezigheid van dit symptoom als ondersteuning voor de diagnose beperkt.
Onder deze lange lijst van symptomen vallen: moeheid, geheugenstoornissen, gewichtstoename ondanks een aangepaste leefstijl, snel blauwe plekken, maag-darm klachten, gewrichtspijn in de buurt van lipomen, spierstijfheid, enzovoort. Indien er pijnklachten bestaan ter plaatse van vetophopingen kunnen deze verwijderd worden met een speciale vorm van liposuctie.
Ziekte van Madelung
Deze zeldzame aandoening uit zich door symmetrische vetophopingen rond de nek, schouders en bovenarmen. Het loopt vaak door op de rug tussen de schouderbladen en borstkas. Door de verdeling van het vet lijkt het vaak alsof de patiënt een goed getraind lichaam heeft, doordat het er uitziet als een goed getrainde bodybuilder. De aandoening is vaker beschreven bij mannen dan bij vrouwen. Vaak is er sprake van overmatig alcohol gebruik.
Er bestaat geen behandeling om de oorzaak weg te nemen. Indien de ophopingen ernstige hinder geven kan middels liposuctie een deel van het vetweefsel worden weggenomen. Vanzelfsprekend is het advies om het gebruik van alcohol te stoppen. Mocht door alle vetophopingen ook vocht worden vastgehouden, dan kan oedeemtherapie worden ingezet.
Multipele symmetrische lipomatose en ziekte van Launois-Bensaude
Zie hierboven bij de ziekte van Madelung.
Vervetting van lymfoedeem
Lymfoedeem is een aandoening waarbij het vocht niet goed wordt afgevoerd door het lichaam. Dit kan zijn doordat de lymfevaten of lymfeklieren die het vocht afvoeren niet goed zijn aangelegd of beschadigd zijn geraakt door een operatie of een infectie. Een bekend voorbeeld is de operatie na borstkanker waarbij soms de lymfeklieren in de oksel aan de kant van de borst met kanker worden verwijderd. Daarna kan de arm dik worden doordat het lymfevocht niet meer goed kan worden afgevoerd. Hierdoor hoopt het vocht zich op in de arm. Dit wordt lymfoedeem genoemd. Dit herstelt zich zelden spontaan. Met behulp van massages kan het vocht uit de arm worden gedreven daarna moet er een elastische armkous worden gedragen om het vocht weg te houden. Inmiddels weten we dat langdurig bestaand lymfoedeem geleidelijk wordt omgezet in vetweefsel. Het is niet bekend hoe dit proces verloopt. Deze dikke arm kan dan worden behandeld met liposuctie.
Nu bestaan er vele technieken voor liposucties, waarbij er verfijnde technieken zijn die weinig beschadigingen veroorzaken en andere technieken waarbij beschadigingen worden aangericht aan bindweefsel en lymfevaten. Sommige artsen zeggen dat de methode van liposuctie niet veel uitmaakt bij de behandeling van vervet lymfoedeem, en dat ook de klassieke liposuctie waarbij weinig vocht wordt ingespoten en vaak een vorm van narcose wordt gebruikt kan worden toegepast. Bij deze techniek treden echter veel beschadigingen op van het onderliggende weefsel. De redenering is dat het lichaam toch nooit meer nieuwe lymfevaten aanlegt, waardoor eventuele extra beschadigingen van het lymfeweefsel niet van belang zouden zijn daar een elastische kous toch levenslang gedragen moet worden. Anderen, waaronder wij als de specialist op het gebied van vetstapelingsziekten, hebben een heel andere visie. Wij vinden dat de patiënt meer geholpen is met de meest verfijnde techniek van liposuctie, de zogenaamde Pure Tumescente Liposuctie onder plaatselijke verdoving met vibrerende microcannules. Waarom? In de eerste plaats omdat het niet verstandig is om in een toch al kwetsbare arm meer beschadigingen aan te richten terwijl dit niet nodig is. In de tweede plaats omdat de noodzaak tot het dragen van een elastische kous na een verfijnde liposuctie, waarbij geen beschadigingen worden aangericht, vaak minder is geworden.
Wilt u meer weten over de Pure Tumescente Liposuctie behandeling klik dan hier. U kunt ook contact met ons opnemen voor een afspraak.
Vetverschuivingen in de menopauze
Veel vrouwen die in de menopauze komen kennen het probleem: terwijl ze niets veranderen aan hun eet- en leefpatroon worden ze toch zwaarder, waarbij het zich op bepaalde plaatsen meer ophoopt dan op andere plaatsen. De borsten worden groter en zwaarder waardoor ze in de weg zitten, klachten kunnen geven of problemen met de kleding geven. De heupen nemen in omvang toe, of de buik of benen worden zo maar zwaarder. Kennelijk vinden er onder invloed van de hormoonveranderingen verschuivingen in de verdeling van het vetweefsel op. Deze vervelende ophopingen kunnen op een veilige en efficiënte manier worden verwijderd middels Pure Super Tumescente Liposculpture en vibrerende microcannules. Wilt u meer weten over deze behandeling? Klik dan hier.
Overige vetstapelingsziekten
Adiposis Dolorosa
Deze term wordt zowel gebruikt voor de ziekte van Dercum als voor lipoedeem
Lipohypertrophie Dolorosa
Deze term wordt zowel gebruikt voor de ziekte van Dercum als voor lipoedeem
Lipomatosis Dolorosa
Deze term wordt zowel gebruikt voor de ziekte van Dercum als voor lipoedeem
Overige vetophopingen
Er zijn nog een aantal andere situaties bekend waarbij er een toename van het vetweefsel plaatselijk kan optreden:
HIV behandeling gerelateerd: tijdens de behandeling van HIV positieve patiënten kan er onder invloed van de medicijnen vetvorming optreden. Vaak gebeurt dat in de nek (Buffalo hump), maar het kan ook op andere plaatsen gebeuren.
Na bestraling: dit is zeldzaam. Soms kan er onder invloed van Radiotherapie meer vet worden aangemaakt in de huid.
Na insectenbeet: eveneens zeldzaam: Na een insectenbeet kan op die plek meer vetweefsel worden aangemaakt.
Lipodystrofie
Deze term is een vergaarbak voor alle abnormale vetstoornissen waarbij of vet verdwijnt (lipo-atrofie) of er meer vet komt (lipo-hypertrofie).
Kwaadaardige vetophopingen
Gelukkig zijn kwaadaardige vetwoekeringen die zich kunnen uitzaaien uiterst zeldzaam. Liposarcoom is de naam voor een kwaadaardige vettumor. Bij verdenking op een liposarcoom zal deze er worden uitgesneden en in het laboratorium verder worden onderzocht. Goedaardige vettumoren komen heel veel voor (lipoom), liposarcomen zijn zeldzaam.
Meer informatie
Heeft u nog vragen over vet verwijderen of wilt u direct behandeld worden? Dan kunt u bellen met 06 811 04 111 om een afspraak te maken voor een gesprek in onze privé-kliniek. Wij zijn gespecialiseerd in vetstapelingsziekten en de behandelend arts neemt graag uw klachten en de mogelijke behandelmethoden met u door en geeft u een zo goed mogelijk antwoord op uw vragen.