Subcisie is een methode om ernstige cellulite (cellulitis) putjes, bepaalde littekens en rimpels te behandelen. Het gaat dan meestal om littekens die dieper liggen dan de rest van de huid (en rimpels). Dit kunnen acne-littekens zijn, littekens na een ongeval en littekens die door een operatie zijn ontstaan. Bij de dieper gelegen littekens is de huid naar binnen getrokken en vastgegroeid. Met subcisie wordt het litteken met een speciaal soort naaldje losgemaakt van de onderlaag waaraan het litteken is vastgegroeid. Vaak is het daarna noodzakelijk om het gebied daaronder weer op te vullen. De meest gangbare methode hiervoor is injecties met fillers of lipofilling.
De behandeling
In een intake gesprek, dat altijd met de arts wordt gevoerd, kunt u uw wensen kenbaar maken en zullen wij met u de geschikte behandelmethodes bespreken voor ene subsidie behandeling tegen ernstige cellulitis, bepaalde littekens of rimpels. Het is belangrijk om hierbij aandacht te hebben voor uw verwachtingen, om zo teleurstellingen te voorkomen.
Voorafgaand aan de behandeling
Voorafgaand aan de behandeling zijn geen speciale maatregelen nodig. Indien er in het te behandelen gebied een actieve ontsteking of infectie is, of als u zwanger bent, dan behandelen wij u niet.
Hoe verloopt de behandeling
Subcisie wordt gedaan om de fibreuze ‘litteken-strengen’ door te snijden die de huid naar beneden trekken en verankeren aan de diepere weefsellagen. Hiervoor gebruiken wij een speciale NoKor-naald, dat een scherp en afgeplat uiteinde heeft. Eenmaal onder de huid aangebracht wordt het snijvlak van de naald horizontaal gehouden en in een heen- en weergaande beweging worden de litteken-strengen onder het niveau van de huid doorgesneden. Bij hardere en dikkere strengen kan dit vanuit meerdere ingangspunten worden herhaald. De holte die hierdoor ontstaat, vult zich eerst op met bloed, dat later vervangen wordt door bindweefsel. Bij bepaalde type littekens kunnen fillers of injecties met eigen vet (lipofilling) na subcisie gebruikt worden om de ontstane holte op te vullen en zo te voorkomen dat het litteken tijdens het genezingsproces opnieuw ‘intrekt’.
Doet de behandeling pijn
Dit hangt af van waar en hoe uitgebreid behandeld moet worden. Indien over een wat groter gebied bv. met cellulitis behandeld moet worden dan kan dit vooraf ingespoten worden met verdovingsvloeistof.
Na de behandeling
Na de behandeling wordt het behandeld gebied verbonden. Dit verband(je) kan na 1 a 2 dagen verwijderd worden. Daarnaast, indien in het gezicht behandeld is, adviseren wij de eerste 12 uur na de behandeling geen make-up te gebruiken. Ook is het af te raden de eerste paar paar dagen na de behandeling een zonnebank, sauna en/of stoombaden te bezoeken, en aan te raden goede beschermingsmaatregelen te nemen tegen zonblootstelling.
Het resultaat
Het resultaat van de behandeling is direct zichtbaar. Wel kan er in de eerste paar dagen sprake zijn van roodheid, zwelling of een blauwe plek. Of het resultaat ook echt stand houdt is afhankelijk van het genezingsproces en dat weten we dus pas na enkele maanden.
De risico’s
Subcisie is, mits deskundig uitgevoerd, een uitermate veilige ingreep. Na subcisie kunnen soms ter plaatse enkele tijdelijke reacties optreden, zoals geringe zwelling, roodheid, een blauwe plek, jeuk en gevoeligheid. Deze verschijnselen zijn inherent aan de behandeling en het maken van een wondje in de huid. Ze verdwijnen meestal binnen 1 à 2 dagen.
De voornaamste, maar zeldzame complicatie van deze techniek is een bloeding die dan door overmatige bindweefselvorming aanleiding geeft tot een harde onderhuidse knobbel. Dit verdwijnt meestal spontaan.
Tot slot kan het voorkomen dat het gewenst effect niet behaald wordt omdat het lichaam dezelfde mate van verlittekening creëert waardoor de huid opnieuw naar beneden getrokken wordt.
Andere behandelmogelijkheden
Omdat ieder litteken weer anders is en de behandelingsmogelijkheden kunnen verschillen, is het noodzakelijk dit door de behandeld arts te laten beoordelen. Indien er sprake is van veel acne littekens, kan de gefractioneerde laserbehandeling of een chemische peeling passende behandeling voor u zijn, al dan niet gecombineerd met subcisie.
Veel gestelde vragen
Wat is subcisie?
Subcisie is een methode om bepaalde littekens, rimpels en ernstige cellulite (cellulitis) putjes te behandelen. Het gaat dan meestal om littekens die dieper liggen dan de rest van de huid (en rimpels). Dit kunnen acne-littekens zijn, littekens na een ongeval en littekens die door een operatie zijn ontstaan. Bij de dieper gelegen littekens is de huid naar binnen getrokken en vastgegroeid.
Waar kan subcisie voor gebruikt worden?
Ernstige cellulitis, rimpels, acne-littekens, littekens na een ongeval en littekens die door een operatie zijn ontstaan, waarbij fibreuze ‘litteken-strengen’ de huid naar beneden trekken en verankeren aan de diepere weefsellagen
Is subcisie een pijnlijke behandeling?
Dit hangt af van waar en hoe uitgebreid behandeld moet worden. Indien over een wat groter gebied behandeld moet worden dan kan dit gebied vooraf ingespoten worden met verdovingsvloeistof.
Is subcisie een veilige behandeling?
Ja. Subcisie is, mits deskundig uitgevoerd, een uitermate veilige ingreep.
Meer informatie
Heeft u nog vragen of overweegt u een behandeling. Maak dan een afspraak voor een intake gesprek in onze kliniek. U kunt daarvoor bellen met 06 811 04 111. De behandelend arts zal uitgebreid de behandelmogelijkheden met u doornemen en zo goed mogelijk antwoord geven op al uw vragen.