Cryolipolyse
Als sporten en verstandig eten niet helpen om vervelend overtollig vet zoals zwembandjes, een buikje of schurende dijen te laten verdwijnen of als bepaalde lichaamsdelen niet in verhouding met de rest van uw lichaam zijn, dan is een cosmetische behandeling wellicht een mogelijkheid om er wat aan te doen. Er zijn verschillende behandelmethoden aan voor het verwijderen van deze storende plaatselijke vetophopingen. De belangrijkste behandelingen zijn liposuctie onder plaatselijke verdoving en cryolipolyse zonder verdoving.
Dokter Loek Habbema is al jarenlang de specialist voor Liposuctie onder plaatselijke verdoving (Tumescent Liposculpture). Hij voert nu ook ICE AESTHETIC Cryolipolyse – ook wel ‘’vetbevriezing’’ – behandeling uit zonder verdoving. De behandelingen om ongewenst vet te verwijderen hebben elk hun voor- en nadelen, die we op de pagina Ongewenste vetophopingen op een rijtje hebben gezet.
Wat is Cryolipolyse?
Cryolipolyse – ook wel ‘vetbevriezing’ of ‘fat freezing’ genoemd – is een behandeling voor het plaatselijk verwijderen van vet door de bevriezing van vetcellen. Er is geen verdoving of narcose voor nodig. Het is een methode die ontwikkeld is op basis van wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat vetcellen gevoeliger zijn voor kou dan andere celtypen. Omdat de vetcellen gevoelig zijn voor kou worden ze door de cryolipolyse behandeling, die het vet bevriest, gekristalliseerd en vernietigd zonder dat het omliggende weefsel beschadigd raakt. Dit proces heet apoptose. Het verwijderen van deze vetcellen doet het lichaam verder zelf via het lymfevatenstelsel, het lichaam ziet de vernietigde vetcellen als afwijkend en ruimt ze op.
Niet-invasieve methode
Cryolipolyse behoort tot de methoden om vetophopingen te verminderen door middel van zogenaamde “Non Invasive Energy Based Devices”, waarbij geen sneetjes hoeven te worden gemaakt of prikjes worden gegeven. Andere soorten van deze energie zijn bijvoorbeeld lasers, radiofrequentie en ultrageluid. Cryolipolyse is de niet-invasieve methode die gebruik maakt van bevriezing en waarvoor het meeste bewijs bestaat dat het werkzaam en veilig is voor het verwijderen van plaatselijk ongewenst vet. Daarom hebben we voor deze methode gekozen als aanvulling op onze liposuctie behandeling tegen ongewenst vet.
Welke behandeling is het meest geschikt?
Cryolipolyse of Liposuctie? Deze behandelingen hebben een ander doel. Met cryolipolyse kunnen kleine vetophopingen bij ongeveer 80% van de behandelde mensen worden verminderd. Het gaat dan om een beperkte vermindering van de vetlaag over een klein gebied. Bij liposuctie onder plaatselijke verdoving kunnen veel grotere hoeveelheden vet worden verwijderd over grote gebieden. De hersteltijd van cryolipolyse is kort, na liposuctie kan dit kort of iets langer zijn, afhankelijk van vele factoren. Beide behandelingen zijn veilig, doch brengen altijd een kans op complicaties met zich mee.
De behandeling
Voorafgaand aan de behandeling
U heeft altijd eerst een gesprek met de arts. Alleen een arts gespecialiseerd in dit vakgebied kan goed met u bespreken of deze behandeling geschikt voor u is. Tijdens dit informatiegesprek zullen alle aspecten van de behandeling uitvoerig besproken worden. Ook zullen wij uw wensen en verwachtingen uitgebreid bespreken. Wij leggen u niet alleen uit wat wel, maar vooral ook wat niet mogelijk is. Verder bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende behandelingen om ongewenst vet te verwijderen en kijken wij of er nog gezondheidsrisico’s zijn of redenen waarom u de behandeling beter niet kunt laten uitvoeren. Als we besluiten wat het beste voor u werkt, maken we een individueel behandelplan met een kostenindicatie. Als u overgaat tot een cryolipolyse behandeling krijgt u van ons instructies voor maatregelen voor de behandeling.
Hoe verloopt de behandeling?
Op de dag van de behandeling raden we aan comfortabele, niet te strak zittende kleding te dragen, zodat de behandelde gebieden niet te veel worden samengedrukt. U wordt door ons vaste team ontvangen. Hierna zullen enkele controles verricht worden (bloeddrukmeting, gewicht, etc.) en meten we de dikte van de vetlaag van het te behandelen gebied. En wordt het te behandelen gebied (of de gebieden) nauwkeurig afgetekend.
Vervolgens neemt u plaats in een behandelstoel en wordt er een met beschermende gel geïmpregneerde doek op het te behandelen gebied gelegd. Vervolgens wordt het vetweefsel met behulp van het Crystal apparaat van ICE AESTHETIC® een speciale vacuümapplicator gezogen. Dit kan een prikkelend, trekkend gevoel geven. Daarna wordt het aanwezige huid- en vetweefsel in de applicator (een soort zuignap) ongeveer een uur bevroren tot enkele graden onder het vriespunt. U ervaart in het begin een koud gevoel dat zo’n 5 à 10 minuten duurt, daarna is de huid verdoofd door de kou en voelt u bijna niets meer. Na de behandeling volgt er een handmatige massage op de behandelde gebieden.
Hoe lang duurt de behandeling en doet het pijn?
De behandeling duurt ongeveer een uur per gebied aan twee kanten. Bijvoorbeeld twee heupen tegelijkertijd in 1 behandeling. U kunt in het begin van de behandeling wat ongemak ervaren als het vet- en huidweefstel vacuüm in de applicator wordt gezogen, maar dat neemt snel af. Tijdens het bevriezen van het vet kan men weleens een prikje of steekje voelen, maar echt pijnlijk is het niet en kunt u zich ontspannen, lezen, werken of muziek luisteren terwijl het cryolipolyse-apparaat de vetcellen behandelt.
Na de behandeling
Een belangrijk pluspunt van de cryolipolyse is dat de hersteltijd heel kort is. Bijna iedereen kan de volgende dag weer alles doen. Het is wel belangrijk om tenminste 2 liter water per dag te drinken, de eerste drie dagen niet naar de sauna te gaan en 3 weken de behandelde gebieden niet bloot te stellen aan de zon. Na 4 tot 6 weken is het resultaat zichtbaar. Het lichaam kan nog tot 3 maanden na de behandeling de gekristalliseerde adipocyten (vetcellen) afvoeren. Zo nodig kan besloten worden tot een tweede behandeling die ongeveer 6 weken na de eerste behandeling kan worden uitgevoerd. Na ongeveer 12 weken (na de laatste behandeling), nodigen wij u uit voor een kosteloos onderzoek om de resultaten van de cryolipolyse behandeling met u te evalueren.
Welke gebieden?
Gebieden die met cryolipolyse kunnen worden behandeld zijn onder andere het bovenste en onderste deel van de maag, de onderbuik, de heupen, de binnen- en buitenkant van de dijen, rug, bovenarmen, de knieën, billen, kwabjes onder de oksels en de kin. Eén van de beperkingen van cryolipolyse is dat de verschillende applicatoren (zuignappen) beperkt van grootte zijn. Er kunnen alleen maar relatief kleine gebieden tegelijk worden behandeld. Voor een groot gebied zoals de hele heupen of de hele buitenkant van een bovenbeen of de hele buik volstaat 1 behandeling niet. Natuurlijk kan bij opvolgende behandelingen het aansluitende gebied worden behandeld, maar dan zijn meerdere behandelingen nodig. In zulke gevallen kan een liposuctie onder plaatselijke verdoving (tumescent liposulpture) een betere optie zijn.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Het aantal sessies hangt af van uw wensen. We raden meestal 2 sessies aan. De tweede sessie voor nabehandeling van hetzelfde gebied moet indien mogelijk ongeveer 6 weken later plaatsvinden. Deze behandeling is echter niet noodzakelijk. Als u het resultaat na de eerste behandeling voldoende vindt zal er geen tweede behandeling plaatsvinden. Als u wilt dat andere delen van het lichaam worden behandeld, is dit mogelijk direct of binnen een paar dagen na de eerste behandeling.
Het resultaat
Door de Cryolipolyse behandeling worden de vetcellen vernietigd en afgebroken, waarna de dode cellen door het lymfevatenstelsel worden afgevoerd en de dichtheid van de vetcellen in het behandelde gebied met zo’n 25% kan afnemen. Een tweede behandeling is dan ook vaak zinvol om een goed merkbaar resultaat te kunnen bereiken. Ongeveer 4 tot 6 weken na de behandeling zijn de eerste resultaten zichtbaar. Het lukt bij ongeveer 80% van de behandelde patiënten het vetweefsel te verminderen. Het gaat bij Cryolipolyse altijd om kleinere gebieden die behandeld kunnen worden in tegenstelling tot een liposuctie behandeling. Hier liggen dus de verschillen met liposculpture onder plaatselijke verdoving, waar in 1 behandeling wel 75% van het vet kan worden verwijderd over een groot gebied, en het lukt altijd om vetweefsel te verwijderen.
Op de ICE AESTHETIC website staat meer informatie en kunt u een aantal voor- en na foto’sbekijken.
Er zijn verschillende positieve kanten van Cryolipolyse:
- In tegenstelling tot dieet en lichaamsbeweging, worden vetcellen daadwerkelijk vernietigd (met zo’n 25%) en uit het lichaam worden verwijderd. Dit betekent dat dezelfde vetcellen niet kunnen terugkeren of vergroten met gewichtstoename.
- Het is een behandeling met voor de meeste mensen een laag risico
- Er worden geen sneetjes of prikjes gegeven
- Er zijn beperkte bijwerkingen
- Het is niet nodig om na afloop vrij te nemen van werk of dagelijkse activiteiten
- Het kan mensen helpen die afvallen of een gezond gewicht hebben, maar toch op bepaalde gebieden overtollig vet hebben
- Er is minder risico op het terugkomen van de vetcellen omdat vetcellen daadwerkelijk worden vernietigd en uit het lichaam worden verwijderd
- Het risico van kuiltjes in de huid of hobbels is klein, omdat vetcellen gelijkmatig worden vernietigd
- Het effect van de behandeling is groter in combinatie met een gezond dieet en lichaamsbeweging
Wat zijn de risico’s?
Hoewel er beperkt wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is wordt Cryolipolyse over het algemeen gezien als een veilige, niet-invasieve behandeling voor het verwijderen van kleine hoeveelheden ongewenst vet. De meeste mensen voelen niets tijdens de behandeling, behalve een onaangenaam gevoel als het vet- en huidweefstel vacuüm in de applicator wordt gezogen, maar dat neemt snel af. Tijdens de behandeling kan men weleens een prikje of steekje voelen, maar echt pijnlijk is het niet. De meeste mensen geen hersteltijd nodig en kunnen direct hun normale activiteiten hervatten.
Ondanks het veilige karakter van de behandeling kunnen er altijd bijwerkingen optreden. Deze zijn meestal gering en komen alleen voor in het behandelingsgebied. De meeste bijwerkingen die op kunnen treden zijn tijdelijk van aard en verminderen of verdwijnen binnen een paar dagen tot weken na de behandeling.
Veel voorkomende tijdelijke bijwerkingen in het behandelde gebied zijn onder andere:
- Roodheid
- Hardheid in het behandelde gebied
- Lichte zwelling
- Blauwe plekken
- Prikkelend gevoel, tintelingen
- Doof gevoel
- Gevoeligheid van de huid
- Milde tot matige pijn
- Spierkrampen
Andere mogelijk vaak voorkomende bijwerkingen in de eerste paar weken na Cryolipolyse zijn onder andere:
- Jeuk, vooral een paar dagen na de ingreep
- Diarree , omdat dode vetcellen uit het lichaam worden verwijderd
Bijkomende zeldzame complicaties die kunnen optreden na Cryolipolyse zijn onder andere:
- Een pijnlijk gevoel dat enkele dagen na de behandeling begint en meestal verdwijnt wanneer ook het abnormale gevoel in het behandelde gebied verdwijnt, of na ongeveer een maand
- Littekens of veranderingen in de huidskleur
- Verminderde beweging of reactie van de tong na behandeling van nek of kin
- Spierzwakte op de onderste lip na behandeling van nek of kin
- Verminderde speekselproductie en droge mond na behandeling van nek of kin
- Bevriezing , of eerste- en tweedegraadsvriesbrandwonden
- Duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, zweten, schilderen, misselijkheid en blozen
- Hyperpigmentatie of donkere huidskleuring die vaak vanzelf verdwijnt
Zeer zeldzaam
- Zeer zelden kan het gebeuren dat op het bevroren gebied zelfs meer vet gaat groeien dan voor de behandeling. Wetenschappelijk is daar nog geen goede verklaring voor. Het wordt Pardoxe hyperplasie genoemd. Het is een vervelende bijwerking omdat dit weefsel ook daarna minder goed met liposuctie kan worden verwijderd.
Wanneer is cryolipolyse niet mogelijk?
Cryolipolyse wordt beschouwd als een veilige, effectieve manier om het aantal vetcellen in een klein doelgebied te verminderen. Het is geen behandeling om gewicht te verliezen of voor de behandeling van obesitas. Het is ook niet geschikt voor de behandeling van grotere gebieden met ongewenste vetophopingen. Ook vetziekten zoals lipoedeem kunnen niet behandeld worden met cryolipolyse.
De Cryolipolyse behandeling is niet mogelijk bij onderstaande omstandigheden en/of aandoeningen:
- Bij stoornissen in het immuunsysteem
- Bepaalde aandoeningen die het vermogen van het lichaam om de kou te verdragen hebben aangetast
- Zwangerschap, proberen zwanger te worden en het geven van borstvoeding
- Zenuwaandoeningen, zoals diabetische neuropathie
- Huidaandoeningen gerelateerd aan het immuunsysteem, zoals eczeem en psoriasis
- Inflammatoire huidaandoeningen, zoals dermatitis en netelroos
- Een recente beschadiging van het te behandelen huidgebied, inclusief littekenweefsel
- Verminderde bloedsomloop of huidsensatie in het behandelingsgebied
- Gebruik van bloedverdunners
- Actieve, geïmplanteerde medische apparaten, zoals pacemakers
- Voorgeschiedenis van een hernia of een hernia in of nabij het behandelingsgebied
- Allergie voor propyleenglycol of isopropylalcohol
- Chronische pijnaandoeningen
- Hevige angst stoornissen
- Cryoglobulinemie, een aandoening waarbij eiwitten die gewoonlijk alleen in reactie op verkoudheid toenemen, zich in abnormaal hoge concentraties bevinden
- Koude agglutinine-aandoening, een auto-immuunziekte waarbij temperatuursverandering de rode bloedcellen doodt
- Paroxysmale koude hemoglobinurie, een aandoening waarbij rode bloedcellen sterven als reactie op temperatuursverandering
- De ziekte van Raynaud
- Wintertenen
Samenwerking ICE AESTHETIC®
Er zijn verschillende methoden beschikbaar voor Cryolipolyse behandelingen. Wij hebben na een uitgebreid onderzoek gekozen om ons aan te sluiten bij het netwerk van ICE AESTHETIC® een Europese organisatie gespecialiseerd in medische cryolipolyse met een uitstekende reputatie vanwege de hoge kwaliteit van de behandelingen en de ervaring van veel deskundige artsen met meer dan 20.000 behandelingen per jaar. Door het gebruik van geavanceerde medische apparatuur en medische knowhow worden wij door ICE AESTHETIC® ondersteunt.
De kosten
Er zijn verschillende behandelingsklassen voor de ICE AESTETIC® behandeling. Op onze ICE AESTHETIC® pagina staat onder de algemene informatie een tekening van het lichaam waarop u de te behandelen gebieden aan kunt klikken dan verschijnen de indicatieve kosten aan de rechterkant. De kosten voor de behandeling van bijvoorbeeld de onderkin zijn € 550,-en voor de heupen aan beide kanten zijn de kosten van de behandeling € 850,- . De behandeling van 70 minuten is inclusief materialen en een nazorgafspraak.
Informatiegesprek vooraf
Voordat we u kunnen behandelen heeft u altijd een (verplicht) informatiegesprek met de arts. Tijdens dit gesprek nemen we uw wensen en verwachtingen door en geven we uitgebreide informatie over de behandelingen, de resultaten, de voor- en nadelen, de risico’s en geven een advies welke behandelmethode voor u het meest effectief kan zijn. Vervolgens stellen we samen een individueel behandelplan op.
Meer informatie
Heeft u nog vragen over het verminderen van ongewenste vetophopingen en overweegt u een behandeling? Maak dan een afspraak voor een informatiegesprek. De behandelend arts zal uitgebreid de behandelmogelijkheden met u doornemen en zo goed mogelijk antwoorden geven op uw vragen.